telikert-kisokos

Télikert kisokos

Télikertekről mindent egy helyen

Az alábbiakban a leggyakrabban feltett kérdésekre talál rövid válaszokat. Ha nem találja az Önt foglakoztató kérdést, bátran forduljon hozzánk a már ismert elérhetőségeinken.

 • arrow-right Mi a különbség egy hőszigetelt és egy hőszigetelés nélküli télikert (üvegterasz) használati lehetősége között?

  Egy hőszigetelt télikert azonos értékű lakóteret jelent a ház a többi lakrészével. Nem csak a tető és az oldalfalak, de a padozata is hőszigetelt. Az év 365 napján át használható lakótér, ahol ugyanolyan hőmérséklet és páratartalom található, mint a ház többi lakrészében.

  Ezzel szemben a hőszigetelés nélküli télikert (üvegház, üvegterasz) használhatósága az év 250-280 napjára “korlátozódik”. Elsősorban szél és eső elleni védelmet nyújt, az átmeneti évszakokban pedig kiváló hőpuffert jelent, ami által hűvös, de napos időben kellemes hőmérsékletet biztosít.

 • arrow-right Tudom-e fűteni a hőszigetelés nélküli télikertet?

  Mivel nincs hőszigetelése, ezért gazdaságosan nem is fűthető. A tipikus oldalsó lezárások, mint pl. az SL25 vagy az SL20 mobil üvegfalak szárnyai nem is záródnak légtömören egymáshoz, így bizonyos légcserével is számolni kell. De ha közel légtömören záródó keretes szerkezetet (SL25R vagy SL20R) választunk, akkor bár lassítjuk, de érdemben így sem tudjuk megakadályozni a gyors kihűlést. A folyamatos fűtés azonban nemcsak gazdaságtalan, hanem a párásodáshoz és penészesedéshez vezet a határoló pontokon. A túlzottan nagy külső és belső hőmérséklet különbség hatására a belső meleg levegő azonnal lecsapódik a profilokon. Ennek mértéke a külső és belső hőmérséklet különbségétől függ, de általánosságban elmondható, hogy már kb. 10 C fok különbségnél is jelentős lehet. (Vagyis 0 fok körüli külső hőmérséklet esetén sem tudok benn 10 foknál magasabb hőmérsékletet egészséges környezetben elérni.) A hőforrás lekapcsolásával azonnal megkezdődik a lehűlés, ami akár 10-15 perc után bekövetkezik.

 • arrow-right Biztosítható-e a fagymentesség a hőszigetelés nélküli télikertnél?

  Fűtés nélkül mind a hőszigetelt, mind a hőszigetelés nélküli télikertben egy idő után pont olyan meleg/hideg van mint kinn az udvaron. (Gondoljanak a hétvégi nyaralókra, amit tél előtt vízteleníteni kell, a fagykárok megelőzése érdekében.) A hőmérsékletet növelni pedig kizárólag a bevitt hőmennyiséggel lehet.. Egy külső teraszra megépített télikertbe a bevitt energiát az időszakos fűtés ill. az épület által elvesztett hő biztosítja. A tapasztalati értékek azt mutatják, hogy a hőszigetelés nélküli télikertben fűtés nélkül kb. 5 C°-kal magasabb a hőmérséklet, mint a külső hőmérséklet. Így aztán tartósan hideg idő esetén a fagymentesség sem garantálható.

 • arrow-right Használható-e télen a hőszigetelés nélküli télikert?

  Természetesen igen, hiszen megvéd minket a jeges széltől, az esőtől, a hótól. Egy szép napos februári vasárnapon, akár a családi ebéd is elképzelhető a teraszon. Természetesen nem rövidnadrágban, hanem megfelelően felöltözve, esetleg helyi hősugárzókat használva. Azonban nem tehetjük meg, hogy lakótéri hőmérsékletre (22-23 C°) fűtsük, mert a nagy hőveszteségen túl, jelentős páraképződéssel és páralecsapódással kell számolnunk. Vagyis lakótérként nem használható.

 • arrow-right Milyen költségekkel kell számolnom egy hőszigetelés nélküli télikert (üvegterasz) építésekor?

  Az üvegterasz építése alapvetően három fő költségtételből áll:

  • alapozási, építészeti járulékos munkák (alap, burkolások, vízelvezetés stb.)
  • alumínium vázas üvegtető, 8-10 mm vastag VSG üveggel
  • mobil vagy fix oldalfalak keret nélküli vagy keretezett üveggel

  Az alapozási és járulékos építészeti munkák helyszínenként változóak. Előfordulhat hogy az üvegtető falazathoz történő rögzítéséhez statikai ellenőrző számítások elvégzése szükséges, ami tervezési költséget jelenthet.

  A télikert ára nagyban függ a tető összetettségétől. A legegyszerűbb félnyereg tetős alumínium gerendázatú üvegtető (pl. SDL Atrium plus) költségvetésénél szerelés nélkül nagyságrendileg min. kb. bruttó 200.000,- Ft/m2 beruházási költséggel számolhat. A mobil üveg oldalfalak (pl. SL25) beruházása 2100 mm elem magasság esetén kb bruttó 360.000,- Ft/oldalfal fm költséget jelent. A fix üveg oldalfalak kb. 150.000,- Ft/oldalfal fm költségvetéssel kalkulálhatóak.

  Jellemzően egy 20 m2 körüli, 2 oldalon épülettel, 2 oldalon mobil üvegfalakkal határolt hőszigetelés nélküli télikert beruházási igénye 7-8 millió forint körül alakul. Akinek ez első hallásra soknak tűnik, azoknak jó hír, hogy a tető az oldalfalak nélkül is megvásárolható és a bővítés később bármikor gond nélkül megoldható.

 • arrow-right Milyen költségekkel kell számolnom egy hőszigetelt télikertnél?

  A télikert építése alapvetően négy fő költségtételből áll:

   

  • tervezési költségek
  • alapozási, építészeti járulékos munkák (alap, burkolások, szigetelés, vízelvezetés, fűtés, világítás stb.)
  • hőszigetelt üvegtető
  • mobil vagy fix oldalfalak

  A télikert építéséhez minden esetben célszerű építész tervező bevonni, hiszen egy teljes értékű lakótér építéséről van szó. Az alapozási és járulékos építészeti munkák helyszínenként és építészeti szituációtól függően változóak.

   

  A kétrétegű hőszigetelt üveggel fedett alumínium gerendás üvegtető költségvetésénél üveggel szerelés nélkül (pl. SDL Akzent plus) körülbelül bruttó 300.000,- Ft/m2 beruházási értékkel számolhat. Az oldalfalak esetén a költségek nagyban függenek a választott nyílászáróktól. Fix vagy BNY ablakok esetén alacsonyabb, a nagyobb nyithatóságot biztosító emelő-toló vagy harmonika nyílászáróknál lényegesen magasabb költséggel számolhat. Pl. Ecoline harmonika oldalfalak beépítése 2100 mm magasságban, kétrétegű hőszigetelő üvegezéssel kb. 670.000,- Ft/oldalfal fm költséget jelent. Az oldalfalak kétrétegű üvegezésű fix alumínium ablakokkal kb. 250.000,- Ft/oldalfal fm költségből kihozhatóak.

   

  Jellemzően egy 20 m2 körüli, 2 oldalon épülettel, 1 oldalon mobil 1 oldalon pedig fix üvegfalakkal határolt hőszigetelt, lakótér értékű télikert beruházási igénye 12-13 millió forint körül alakul.

   

  Megjegyzés: A kellemes lakókomfort elérésére még árnyékolás, szellőzés és esetlegesen télikert vezérlés is szükséges lehet, ami tovább emelheti a fenti költséget.

 • arrow-right Miért előnyös a teraszfedésnél az üvegtető használata?

  A terasz csapadékkal szembeni védelmére valamilyen fedés megépítése szükséges. Amennyiben szilárd fedést alkalmazunk, akkor az év jelentős részében kizárjuk a Nap jótékony melegítő hatását.

  Sokan a hőségtől való félelem miatt alkalmaznak szilárd fedéseket (pala, cserép, zsindely). De gondolja meg, hogy hány napon kell a hőség ellen (max 30 nap/év a nyáron), és hány napon a hideg ellen (ősz-tavasz 120-150 nap, hűvös nyári reggelek 30 nap) védekezni? Láthatja, hogy az igazi problémát nem a meleg, hanem a hideg jelenti.

  Az üvegtető alkalmazásával, és ezáltal a Nap energiájának kihasználásával jelentősen megnövelheti azon napok számát, amikor a teraszt használhatja. A nyári forróság ellen pedig külső vagy belső elhelyezésű textilárnyékolóval (pl. Markilux textilárnyékolók) védekezhet.

 • arrow-right Hogyan védekezhetek a nyári forróság ellen?

  A télikertünk áthevülése ellen a Solarlux tulajdonságainak két fegyvere is van: 1. Az oldalfalak legnagyobb arányú kinyitása. 2. A Nap sugárzása elleni védekezés.

  1. Az előbbit a lehető legnagyobb mértékű nyitást lehetővé tévő nyílászárók beépítésével érhetjük el. Hőszigetelt télikert esetén az Sl 60e és az SL 80 alumínium, vagy SL66 fa harmonika ajtókat választhatjuk, amelyek a felületek 100%-t képesek szabaddá tenni. Hőszigetelés nélküli télikertek esetén az SL 25 vagy az XXL25 keret nélküli kifordítható és eltolható rendszerek alkalmazhatjuk.
  2. Hőszigetelt télikerteknél a napsugárzás ellen külső elhelyezésű Markilux 8000 típusú textil árnyékolót, hőszigetelés nélküli télikerteknél (üvegháza) pedig a belső szerelésű Markilux 889 típusú textilárnyékolást ajánljuk.

  További lehetőségek a meleg elleni védekezésre:

  • télikert tájolásának helyes megválasztása
  • tetőablakok és résszellőzők alkalmazása
  • motoros szellőzés biztosítása
  • klimatizálás
  • inteligens télikert vezérlés alkalmazása
 • arrow-right Alkalmazhatok-e polikarbonát fedést is?

  Természetesen a tető fedése történhet polikarbonát lemezzel is. A polikarbonát lemez nagy előnye az üveg fedésekkel szemben, hogy lényegesen kedvezőbb áron megvalósítható. Sajnos azonban ezzel a kijelentéssel minden kedvező tulajdonságot elmondtunk.

  Mikor alkalmazzon polikarbonát fedést?

  • Ha az ár az elsődleges szempont.
  • Ha nem zavarja, hogy a polikarbonát lemez a bejövő fény egyharmadát leárnyékolja és így lényegesen sötétebb lesz a teraszon.
  • Ha el tudja fogadni, hogy a polikarbonát lemez idővel elsárgul és berepedezik.
  • Ha nem zavarja, hogy a polikarbonát lemez felülete nem karcálló és amin idővel karcok keletkeznek, melyek szennyfogóként funkcionálnak.
  • Ha el tudja fogadni, hogy a polikarbonát lemez az üregei révén felerősíti a hangokat, így pl. a kopogó eső zaját.
  • Ha tudomásul veszi, hogy a polikarbonát lemez nem átlátszó és így a tetőn kinézve nem láthatja a csillagos eget.

  A SOLARLUX tetőket minden esetben üveggel szállítjuk.

 • arrow-right Miért kell törekedni a maximális oldalfelületek kinyitására?

  Mind a hőszigetelt, mind a hőszigetelés nélküli télikertek beruházása esetén az egyik fő cél a Nap soláris energiájának hasznosítása. Mondhatjuk, hogy az év 4/5 részében igaz ez a megállapítás. A legmelegebb hónapokban szükség van azonban a megfelelő árnyékolásra és a megfelelő szellőzésre. A legjobb szellőzést úgy érhetjük el, ha az oldalfelületeket a lehető legnagyobb mértékben nyithatóvá tesszük.

 • arrow-right Mi a különbség egy műanyag és egy alumínium vázas télikert között?

  A műanyag kiváló hőszigetelésű anyag, ezért előszeretettel alkalmazzák pl. a nyílászáró gyártásban. Egy ablak mérete rendszerint nem nagyobb mint 90x150cm, a sorolt profilok szélessége pedig közelíti a 30 cm-t .Ezért ritkán fordul elő, hogy valaki 90x150cm mérteű ablakokkal szeretné körbeépíttetni magát úgy, hogy a kilátást 30 cm-es bordák akadályozzák. Egy téliekert oldalelemeinél törekedni kell arra, hogy a maximális kilátást biztosítsák. Az elemek magassága így sokszor eléri 260-280 cm-t, és ebben a magasságban a műanyag nyílászárók a stibilitás hinya miatt már szóba sem jönnek. De már a minimálisan elvárt 240 cm-es magasságban is jelentős korlátozásokkal kell szembesülni, különösen a nyitható, mozgó ellemeknél. Egy műanyag télikert a fenti okok miatt igen robosztus, sok a kilátást takaró és akadályozó borda.

  Az alapkivitelű alumínium ezzel szemben rosszabb hőszigetelési tulajdonságú, de sokkal merevebb és ezért terhelhetőbb szerkezet. Az alumínium hőszigeteésének javítására habkitöltést alkalmaznak, ami jelentősen drágítja a télikertet. Viszont aterhelhetőség lehetővé teszi nagy fesztávok megépítését, ami nagy üvegfelületeket és tökéletes transzparenciát eredményez. Ettől lesz egy alumínium télikert légies és kecses, mégis tökéletesen stabil.

  Egy alumínium vázas télikert bekerülési költsége min. 2-szerese a műanyag vázas télikertének.

 • arrow-right Figyelembe kell-e venni a hó súlyát a tető statikai tervezésekor?

  A télikertekre és az üvegtetőkre az egyik legnagyobb veszélyt a hó súlya jelenti. A Solarlux építészmérnökei minden egyes télikertet a felépítés helyére irányadó hóterhelés figyelembevételével egyedileg megterveznek és méreteznek, ezért teljes körű garanciát vállalnak.

 • arrow-right Hogyan kaphatok ajánlatot télikertre vagy üvegházra?

  Egy télikert vagy egy üvegház nem egy olyan termék, amit le lehet emelni a polcról és el lehet olvasni az árcéduláját. Az árajánlatot minden esetben meg kell , hogy előzze a télikert vagy üvegház megtervezése, mégpedig a vevői igények figyelembevételével, egyénre szabva. Ez a tervezési és igényfeltárási folyamat akár 20-30 munkaórát is igénybe vehet, amit érthető módon nem tudunk minden érdeklődőnek elvégezni.

 • arrow-right Mit ajánlunk hát ügyfeleinknek?

  Először is ismerkedjenek meg a különböző gyártók termékeivel. Menjenek el minél több gyártóhoz, személyesen is nézzék meg a termékeket, tájékozódjanak a műszaki megoldásokról, hogy meg tudják ítélni azokat a használatbeli és értékbeli különbségeket, ami télikert és télikert között fennáll. Szánják rá az időt, hiszen télikertet rendszerint egyszer épít az ember, de azt egy életre. Mivel jelentős értékű beruházásról fognak dönteni (még az olcsó télikertek esetén is milliós összegekről beszélünk) nem engedhetik meg maguknak a rossz döntést. Minden gyártó fog tudni mondani egy négyzetméter irányárat, ami alapján árban is el fogják tudni helyezni az egyes termékeket.

  Ha valaki nem tud eljönni hozzánk akkor részére egy online igényfelmérő kérdőívet küldünk. Ennek kitöltése és kiértékelése után egy telefonos konzultáció következik, mely alapján tudunk mondani egy nagyságrendi irányárat. Ha ez találkozik az elképzelésekkel, akkor mindenképpen szükség van egy személyes találkozóra, ahol az egyéni elképzelések megismerése után fogunk tudni adni egy személyre szóló árajánlatot.

  Ha meg tudunk felelni mind árban , mind műszaki megoldásokban a vevői elvárásoknak , akkor a következő lépés a helyszíni felmérés megrendelése. Ennek keretében megvizsgáljuk a kivitelezhetőséget, felvesszük a pontos méreteket és mindenre kiterjedően felmérjük az igényeket. Ezt követően megtervezzük és méretezzük a télikertet, ami alapján már a szerelést is tartalmazó, kötelezettség vállalásra alkalmas árajánlatot tudunk készíteni.

  Ez alapján Ön már minden bizonnyal tud dönteni és ha minket választ elkezdjük a munkát.

 • arrow-right Lehet-e fűteni vagy klimatizálni a télikertet?

  Hőszigetelés nélküli télikerteknél nincs szükség hűtésre, hiszen azt az oldalfalak nyitásával oldjuk meg. Korlátozottan lehetőség van fűtésre, de ez inkább csak az alkalmi jellegű hősugárzókra korlátozódik. (Megjegyzés! Túlzott hőmennyiség bevitele esetén ugyanis párásodással és vizesedéssel kellene számolni az oldalfalakon.)

  A hőszigetelt, lakó télikerteknél, ugyanúgy, mint egy lakás esetén, lehetőség van a télikertek fűtőtesttel vagy klímaberendezéssel való ellátására.
  A hűtésre alternatívát kínálnak a különböző motoros szellőzők vagy az ablakok nyithatósága.

  A Solarlux intelligens télikert vezérlése kontrollálja a kívánt hőmérsékletet és vezérli a szellőzést vagy éppen az ablakok nyitását és csukását.

 • arrow-right Hogyan tudok világítást építeni az üvegházba, télikertbe?

  Nincs annál lehangolóbb látvány, mint amikor kábelek futnak a plafonon. A Solarlux üvegtetőkbe lehetőség van beépített, süllyesztett világítás elhelyezésére.

 • arrow-right Milyen árnyékolást kell alkalmazni üvegtetőn?

  Az üvegtetőket minden esetben árnyékolással kell védeni a napsugárzás ellen. A télikertek és az üvegházak is rendelkeznek opcionálisan integrált textil árnyékolással.

  Télikertek esetén a textilárnyékolás mindig az üveg fölött helyezkedik el, hogy a meleg ne tudjon behatolni a belső térbe. A külső szerelésű textilárnyékolók minden esetben rendelkeznek motoros működtetéssel és időjárásérzékelővel is felszereltek. Ez biztosítja a textil szél és eső elleni védelmét.

  Üvegházak esetén 90%-ban az üveg alá szereljük a textilárnyékolót. Ez több szempontból is előnyös megoldás. Egyrészt nincs kitéve a textil az időjárás viszontagságainak (szél, eső, piszok), másrészt nem szükséges a motoros mozgatás, ami lényegesen kedvezőbbé teszi az árat. Mivel üvegházak esetén az oldalfalak min. 70-80%-ban nyithatók, ezért az átszellőzés minden esetben garantált.

 • arrow-right Mit jelent az intelligens télikert?

  Egy intelligens télikert esetén az árnyékolás, a szellőzés, a hűtés, a fűtés működtetését egy központi vezérlőegység végzi. Lehetőség van akár a redőnyök, vagy a zsalúziák lamelláinak a nap beesési szögének megfelelő állandó változtatására, így biztosítva a maximális fényt és a legkevesebb napsugárzást. Az automatikus szellőztetés a hőmérséklet és a légnedvesség figyelembevételével a legkellemesebb lakóklímát biztosítja. A vezérlés ellátja a világítási és a biztonsági funkciók (pl. füstérzékelő) felügyeletét is.

 • arrow-right Hol kaphatok bővebb információt?

  Bemutatótermünkben mintadarabokkal és szakszerű tanácsadással ingyenesen állunk rendelkezésükre. Igény esetén külön díjazás ellenében lehetőség van helyszíni tanácsadásra is.

  Tanácsadói díj 30 km távolságon belül: 15.000,- Ft+ÁFA/ megkezdett óra (utazási idővel együtt)
  Tanácsadói díj 30 km távolságon felül: 15.000,- Ft+ÁFA/ megkezdett óra (utazási idővel együtt) + 120 Ft+ÁFA/km

  A bemutatótermi konzultációt követő tájékoztató árajánlat elfogadása után a helyszíni tanácsadás ingyenes.

 • Vásárlóink véleménye

  • Ilyen minden vonatkozásban professzionális vállalkozással, mint a Mantu, ritkán találkoztam. Kiváló minőségű és nagyon szép az árukínálatuk. E-mailben feltett kérdéseimet gyorsan megválaszolták, ha telefonon nem értem el őket, rövid időn belül visszahívtak. Az egész projektben szinte csapatként dolgoztunk együtt, a helyes döntések megtalálásában folyamatosan támogattak. Munkájukat precízen, egyeztetett időpontokat betartva végzik.

   Henriett, Budapest

  • Az anyagok kiválasztásánál fontos szempont volt a magas minőség, az elérhető legkorszerűbb technológia alkalmazása, amit a bemutatóteremben mind megtaláltunk. A szakmailag kiválóan felkészült, tapasztalt munkatársak mindenre találtak megoldást, nem volt olyan kérés, elképzelés, amit nem tudtak megvalósítani. Ha valamilyen őrült ötlet miatt ismét építkezésbe kezdenénk - ez teljesen ki van zárva, nem ment el teljesen az eszünk - biztos, hogy ismét a Mantut választanánk.

   Éva, Nagykovácsi

  • Minőségi termékek, profi és segítőkész csapat, ritkán találkozunk ennyire hozzáértő értékesítővel. Mivel magas minőségi kategóriában utaznak, ennek megfelelően az árak is az átlagosnál magasabbak. 

   Kristóf, Pilisborosjenő

  • Nagyon elégedett voltam a munkájukkal. Ha újra építkezek, már a tervezési időszakban is bevonom a Mantut, mert az ötleteik alapján okosabb megoldásokat is lehetett volna választani.

   Gábor, Budapest