miert-nem-keszitunk-telikert-arajanlatot-szemelyes-igenyfelmeres-nelkul
 • Nyitólap
 • Blog
 • Miért nem készítünk télikert árajánlatot személyes igényfelmérés nélkül?

Miért nem készítünk télikert árajánlatot személyes igényfelmérés nélkül?

Avagy, miért nem érdemes így ajánlatot kérnie

Mindenekelőtt engedjék meg, hogy ezt a bejegyzést a magam nevében írjam. Mivel tudom, hogy rendhagyó módon állok a témához, így valószínűleg hideget-meleget is fogok kapni a véleményemért. Viszont nem szeretném, ha ez bármelyik kollégámra is visszaütne. Ennek ellenére úgy döntöttem, hogy megírom, mert ha csak egyetlen érdeklődő érti meg, már akkor is megéri.

Nagyon sokszor, nagyon sok helyen próbáltam már elmagyarázni, hogy miért nem készítünk árajánlatot minden e-mailben, vagy telefonon hozzánk érkező megkeresésre. Az indokaim között voltak olyanok, amiket a legtöbben megértettek, de olyanok is, amelyek felháborodást váltottak ki. Összességében azonban azt vágják a fejemhez, hogy ’de hát Ön akar eladni, mi pedig a vevők vagyunk és elvárjuk a szolgáltatást’.

Azonban van egy lényeges különbség

Amikor valaki ajánlatkérést küld nekem (sokszor másik 100 titkos címzettel együtt), akkor még közel sem vevőről, azaz vásárlási szándékról beszélünk, hanem egyelőre egy olyan érdeklődőről, aki megtisztelt a figyelmével. (Bár, ha csak egy vagyok százból a címlistában, akkor még ez sem igaz.)
Egy olyan érdeklődőről, aki már tud rólunk valamit, olvasott valamit a weboldalunkon és megtetszett neki a termékünk, ami alapján azt gondolja, hogy az megoldást jelenthet az ő igényeire.

Ez az igény leginkább ebben a formában szokott megérkezni hozzám:

„T. Cím!

Árajánlatot kérek x négyzetméter alapterületű teraszom beépítésére üveg oldalfalakkal.

Köszönettel
XY”

Én ebben a pillanatban még nem tudok róla semmit, csak azt hogy van egy x négyzetméreteres terasza és azt, hogy valamiben hiányt szenved, hiszen hozzám fordult.

Milyen ajánlatot lehet erre készíteni?

Ha komolyan veszem, akkor semmilyet. Mivel hosszan lehetne sorolni azokat az információkat, amiket nem tudok, de amikre szükségem lenne ahhoz, hogy egy épkézláb ajánlattal tudjam megtisztelni az érdeklődőmet:

 • Konkrétan melyik termékünkre gondol?
 • Mi az a hiány, amit orvosolni akar?
 • Valóban az ajánlatkérésben lévő termék felel meg az elvárásoknak?
 • Mi az az ok , ami miatt ezt a terméket választotta?
 • Megvalósítható-e nála egyáltalán műszakilag ez az elképzelés?
 • Melyek a döntési szempontjai, amiket figyelembe kell venni az ajánlatban?
 • Rendelkezésre áll-e az anyagi forrás, ami a megvalósításhoz szükséges?
 • Milyen célból kérte az ajánlatot, milyen elvárásoknak kell megfelelni?

És még sorolhatnám tovább is a felmerülő kérdéseket. Ahogy többnyire fel is teszem őket a kedves érdeklődőnek.
Magánemberként is szeretem az alaposságot és a precizitást, ezért nem értem, hogyan gondolhatja valaki, hogy ezen információk hiányában értékelhető árajánlatot lehet készíteni (nem csak télikertekről). Mielőtt nagyon magamra haragítom a kedves olvasót, nézzük meg miért ilyen formában kér valaki ajánlatot.

Talán ezért kérnek így árakat

A tapasztalataim alapján, egy télikert árajánlat igénye rendszerint három okból merül fel:

1. Az ajánlat alapján rendelni szeretnék.

Ez egy télikert esetén nyilván kizárható, hiszen még a tervek sem készültek el, így nincs mire ajánlatot tenni.

2. Szeretnék több ajánlatot összehasonlítani a választás előtt.

Ez elfogadható indok lehetne, de ehhez az ajánlatkérés tárgyát lehetőség szerint precízen kellene leírni. Ha az ajánlatkérésből még a mennyiség (alapterület) és a típus sem állapítható meg, nemhogy a vevő igényei, igényszintje és prioritásai, akkor több ajánlattevő különböző fajtájú és minőségű terméket ajánl majd, emiatt padig az ajánlatokat nem lehet összehasonlítani. Így ezt az okot is kizárhatjuk, mint az ajánlat elkészítését indokló magyarázatot.

3. Tájékozódni akarok az árakról, hogy lássam van-e erre pénzem.

Nos, megállapodhatunk, hogy a példában említett ajánlatkérésnek a legfőbb célja többnyire ez. Ehhez azonban nincs szükség arra, hogy alapos műszaki megfontolások alapján, egyedi igényre szabottan egy műszaki terv, majd ez alapján személyre szóló árajánlat készüljön. Elég egy árlista vagy elég a weboldalainkon található számos információ elolvasása (pl. itt link Télikertek szigetelés nélkül>komplett rendszerek, árak ) és mindenki el tudja dönteni, hogy a mi termékünk szóba jöhet-e nála vagy sem.

Higgyék el nekem, hogy árajánlatok elfogadásáról felelősen dönteni csak valamennyi információ birtokában lehet. Ismerni kell a termékek paramétereit, tulajdonságait, élettartamát, karbantartási igényét, előnyeit, hátrányait, az összes szóbajöhető alternatív megoldást, az ajánlatevő megbízhatóságát stb., stb. és természetesen az árát. Mit ér az az ajánlat, ami az előbbiek közül kizárólag az árat tartalmazza? Olyan lenne ez , mint az ismert kabarébeli párbeszéd:

 • Mennyi?
 • Hat.
 • Mi hat?
 • Mi mennyi?

Ez csak arra alkalmas, hogy eldöntse van-e rá pénze vagy nincs ill. azt, hogy lássa az egyik ajánlatban kisebb, a másikban nagyobb szám van. Ehhez pedig nincs szükség műszakilag átgondolt, a vevői igényekre szabottan jelentős munkaráfordítással elkészített ajánlatra, hanem elég egy nagyságrendi árinformáció begyűjtése.

Végül, hadd mondjak még egy zárógondolatot

Természetesen szeretnénk, ha minél több érdeklődőből lenne Solarlux télikert tulajdonos. És mivel a célunk a szerződések magas színvonalú kiszolgálása, ezért fordítjuk minden energiánkat arra, hogy mindenre kiterjedően megismerjük a vevői elvárásokat, mert csak így tudjuk számukra a legmegfelelőbb megoldásokat kínálni és azt magas színvonalon megvalósítani.

Ez a munka azonban nem az ajánlatadással kezdődik, hanem az igények minden területre kiterjedő feltérképezésével és a termékek előnyeinek és hátrányainak bemutatásával. Ennek legjobb eszköze pedig egy személyes bemutatótermi tanácsadás igénybevétele.

Ezenkívül jelentős energiát és munkát tettünk bele weboldalaink létrehozásába és igyekszünk ott minden érdeklődő számára naprakész információkkal szolgálni. Különösen ajánljuk figyelmükbe Építkezői Magazinunkat és www.terasz-megoldások.hu weboldalunkat, ahol rengeteg tanáccsal és ötlettel szolgálunk azoknak is akik csak információt gyűjtenek vagy csak olvasgatni szeretnének a témában.

Reméljük, hogy szakmai tudásunkkal, tanácsainkkal, ötleteinkkel azoknak az érdeklődőknek is segíteni tudunk a keresett megoldás megtalálásában, akik végül nem tudnak, vagy nem akarnak Solarlux terméket választani, esetleg szükségük sincs rá.

Köszönöm, ha végigolvasta a bejegyzésemet.

Tisztelettel:

Faragó Attila,
a Solarlux termékek vezető értékesítője

 • Vásárlóink véleménye

  • Ilyen minden vonatkozásban professzionális vállalkozással, mint a Mantu, ritkán találkoztam. Kiváló minőségű és nagyon szép az árukínálatuk. E-mailben feltett kérdéseimet gyorsan megválaszolták, ha telefonon nem értem el őket, rövid időn belül visszahívtak. Az egész projektben szinte csapatként dolgoztunk együtt, a helyes döntések megtalálásában folyamatosan támogattak. Munkájukat precízen, egyeztetett időpontokat betartva végzik.

   Henriett, Budapest

  • Az anyagok kiválasztásánál fontos szempont volt a magas minőség, az elérhető legkorszerűbb technológia alkalmazása, amit a bemutatóteremben mind megtaláltunk. A szakmailag kiválóan felkészült, tapasztalt munkatársak mindenre találtak megoldást, nem volt olyan kérés, elképzelés, amit nem tudtak megvalósítani. Ha valamilyen őrült ötlet miatt ismét építkezésbe kezdenénk - ez teljesen ki van zárva, nem ment el teljesen az eszünk - biztos, hogy ismét a Mantut választanánk.

   Éva, Nagykovácsi

  • Minőségi termékek, profi és segítőkész csapat, ritkán találkozunk ennyire hozzáértő értékesítővel. Mivel magas minőségi kategóriában utaznak, ennek megfelelően az árak is az átlagosnál magasabbak. 

   Kristóf, Pilisborosjenő

  • Nagyon elégedett voltam a munkájukkal. Ha újra építkezek, már a tervezési időszakban is bevonom a Mantut, mert az ötleteik alapján okosabb megoldásokat is lehetett volna választani.

   Gábor, Budapest